Imprimanta cu jet de cerneala sau imprimanta laser? 

La achizitionarea unei imprimante, cea mai importanta si dificila alegere este cea a tipului de imprimanta: cu jet de cerneala (inkjet) sau laser. Acesta este primul pas pentru a cumpara o imprimanta, mai exact alegerea tipului de tehnologie de care aveti nevoie dintre cele doua adresate utilizatorilor in scop personal.


   Imprimantele cu jet de cerneala functioneaza dupa un principiu de baza in care dispozitivul de imprimare arunca cerneala pe hartie sub forma unor picaturi microscopice prin intermediul unor duze. Acest dispozitiv se misca de la dreapta la stanga si inapoi, pana cand intreaga pagina este printata.

   Imprimantele laser functioneaza pe baza unei raze laser care imprima imaginea pe un tambur rotativ incarcat electric pozitiv. Imaginea finala este realizata de laser pe hartie prin actiunea de selectare a unor puncte cu sarcina negativa, conform imaginii pe care va doriti sa o printati.

Principiile diferite de functionare a celor doua tipuri de imprimante fac ca performantele acestora sa fie diferite in anumite privinte. Iata cei mai importanti parametrii de care este indicat sa tineti cont la achizitionarea unei imprimante:

  • Calitatea printarii – imprimantele laser ofera o calitate superioara in cazul documentelor text, deoarece ele sunt capabile sa redea toate fonturile (chiar si cele foarte mici)
  • Costurile de tiparire – pretul de achizitie al imprimantelor inkjet este mai mic, insa trebuie luat in calcul si costul cartuselor. De asemenea, chiar daca sunt mai scumpe, cartusele laser sunt capabile sa printeze pana la 2.000 de pagini, comparativ cu cele 100-200 de pagini ale unei imprimante cu jet de cerneala.
  • Dimensiuni si greutate – imprimantele cu jet de cerneala sunt mai mici si mai usoare decat cele cu laser, fiind astfel foarte potrivite persoanelor care au un spatiu relativ restrans pentru pozitionarea acesteia.
In urma analizarii acestor aspecte este foarte usor sa luati decizia corecta pentru voi, in functie de nevoile voastre: cat de des utilizati imprimanta, ce fel de documente printati cel mai des, etc. Va sfatuim sa alegeti cu atentie magazinul din care optati pentru imprimante de vanzare, astfel incat sa fiti siguri ca acesta este unul cu produse de cea mai buna calitate si preturi avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *